در این مقاله با اشاره به چیستی استرس و عوامل ایجاد آن، راهکارهایی را برای کاهش استرس و فشار خون با شما به اشتراک خواهیم گذاشت.
هر تغییری که در دنیای پیرامون ما رخ بدهد، چه خوب چه بد می تواند برای ما استرس آفرین باشد. در واقع استرس واکنش طبیعی بدن نسبت به همین تغییرات است. استرس می تواند عامل اصلی فشار خون و ابتلا به انواع بیماریهای قلبی و عروقی باشد.
جالب است بدانید که استرس از نظر بیولوژیکی کشفی نسبتاً جدید است. یک متخصص غدد به نام هانس سیلو (Hans Selye) در اواخر دهه 1950 میلادی این واژه را کشف کرد. البته واضح است که علائم مربوط به آن از قرنها قبل وجود داشته است؛ اما این اکتشاف باعث تحقیقات بیشتر و پیدا کردن راه هایی برای مقابله با استرس از نوع منفی، شده است. پس همانطور که از این تعریفات بر می آید، این واژه ذاتاً کلمهای منفی نیست؛ زیرا تغییراتی مثبت مانند تولد یک نوزاد، ارتقاء شغلی و غیره هم می تواند استرس زا باشد؛ اگرچه همواره از آن به عنوان یک عامل منفی برای بدن و روح در نظر گرفته میشود.
بهتر است بگوییم استرسی که بدون هیچ تسکینی ادامه پیدا کند و باعث پریشان حالی فرد بشود، یک نوع واکنش منفی محسوب میشود. این نوع واکنش می تواند منجر به علائم جسمی نظیر سر درد، ناراحتی معده، فشار خون بالا، درد در قفسه سینه و مشکلات مربوط به خواب شود. اینجا شما با تأثیرات بیش تری که ممکن است استرس بر بدنتان وارد کند آشنا می شوید و در ادامه، هفت راه مؤثر برای کاهش این اضطراب منفی را به شما معرفی می کنیم. پس اگر از داشتن استرس رنج می برید، ادامه این مقاله را از دست ندهید.
تأثیرات مخرب استرس بر بدن
تجربه ی اضطراب های منفی آن هم به مدت طولانی می تواند تأثیرات خیلی مخربی بر اعضای مختلف بدن و حتی روح انسان داشته باشد. اگر شما بدانید که استرس چگونه بر سلامت جسمانی و روحانی شما تأثیر می گذارد، سریعاً اقدام به پیدا کردن مشکل و رفع آن می کنید. همانطور که گفتیم این واکنش هم از نظر جسمی و هم از نظر روحی می تواند به شما آسیب بزند. آثار مخرب فیزیکی آن مانند:
1- سر درد
استرس اغلب به سر دردهای تنشی منجر میشود. تنشی که اغلب در عضلات قسمت بالایی پشت و گردن افزایش می یابد و منجر به سر درد میشود. این حالت و اضطراب ناشی از آن در صورت تکرار و ادامه حتی می تواند به دردهای وخیم میگرنی تبدیل شود.
2- مشکلات مربوط به وزن
خیلی از افراد در هنگام مضطرب بودن، برای رها شدن از آن به خوردن پناه میبرند. علاوه بر این استرس موجب کاهش سوخت و ساز بدن هم میشود. پس بعضی از چاقیها نیز میتوانند ناشی از همین حالت باشند. البته خیلی از افراد هم اشتها و میل به خوردن خود را در هنگام استرس از دست می دهند. بنابراین گاهی اوقات، بعضی از لاغریهای بی دلیل هم، ناشی از همین حالات روحی خواهند بود.
3- ضعف سیستم ایمنی
تجربه استرس برای مدت طولانی به مرور زمان سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف می کند. پس با هر بیماری کوچک ممکن است شما دچار مشکلاتی بزرگ بشوید. بنابراین در این صورت هرچه سریعتر منبع اضطراب های خود را پیدا کرده و نسبت به رفع آن ها اقدام کنید.
4- مشکلات مربوط به معده
دستگاه گوارش، معده و روده از جمله قسمت هایی از بدن هستند که به شدت نسبت به استرس تحریک پذیرند. هورمون هایی که در زمان مضطرب بودن در بدن شما ترشح می شوند، مانع از هضم غذا شده و از همین رو آسیبهای شدید و مخربی را به این دستگاه وارد می کنند.
5- درد در قسمت فک و آرواره ها
خیلی از افراد در هنگام نگرانی ها دندان های خود را روی هم فشار می دهندکه این امر منجر به ساییدن دندانها شده و در صورت استمرار ضعف لثه، شکستگی دندان و درد فراوان را به دنبال دارد. این واکنش ممکن است در خواب اتفاق افتاده و فرد تنها از درد فک و آرواره رنج ببرد، بی آن که دلیلش را بداند.
6- فشار خون
یکی از مخربترین تأثیرات استرسهای طولانی، فشار خون بالاست. در اثر ترشح هورمونهای استرس، فعالیتهای قلب افزایش پیدا می کند که این امر در طولانی مدت می تواند منجر به تنگی و سفتی عروق شود. در نتیجه فشار خون بالا رفته و حمله قلبی یا مغزی می تواند از نتایج مرگبار آن باشد. این سخنان تلخ است اما واقعیت… به آسانی با کنترل و مهار نگرانیها و اضطراب های خود می توانید از تمام این تلخیها دور باشید.
همانطور که پیشتر گفتیم استرس علاوه بر تأثیرات منفی بر جسم شما، برای روح نیز به شدت مخرب است. افسردگی ، بی خوابی ، کاهش میل جنسی و خیلی از بیماریهای روحی و روانی دیگر، همگی در نتیجه داشتن ترس و نگرانیهای منفی و پی در پی است.
با استرس خود مقابله کنید
حال که با مشکلاتی که این دغدغه ها می تواند برای جسم و روح شما به وجود بیاورد آشنا شدید، وقت آن رسیده تا باآن مقابله کنید. تمام تلاش خود را بکنید تا خود را از هرگونه اضطراب رها سازید. البته ناگفته نماند بیشتر اوقات افراد برای رهایی از استرس دست به درمان هایی می زنند که خود آن روش درمانی، مشکلاتی را برای آنها به وجود می آورد. برای مثال روی آوردن به زیاده خوری، الکل، مصرف مواد مخدر، مصرف داروهای اعتیاد آور، روابط نامشروع و حتی خریدهای غیر ضروری و بیهوده، همگی از جمله روش هایی هستند که بعضی از افراد برای مقابله با اضطراب خود به آنها پناه می برند و قطعاً آنها تأثیراتی به مراتب بدتر از استرس به جای می گذارند.
7 راه برای کاهش استرس
از میان نتایج مخربی که استرس بر بدن انسان میگذارد، افزایش فشار خون از همگی مخربتر و جدیتر است. این بیماری فشار خون است که بر قلب و دیگر ارگانهای بدن می تواند تأثیر مستقیم بگذارد. با به کار گیری هفت روشی که در زیر به آنها اشاره می کنیم، هرگونه اضطراب را در خود کاهش داده و سلامت جسم و روح خود را بهبود بخشید.
1- ورزش کنید؛ حتی برای چند دقیقه در روز!
ورزش کردن به منظور کاهش دلشوره ها، قطعاً به معنای رفتن به باشگاههای ورزشی و استفاده از وزنه و حرکات خاص نیست. با انجام دادن حرکات ورزشی ساده ولی به صورت منظم، می توانید تا حد نسبتاً زیادی از استرس خود بکاهید. با ورزش کردن در بدن شما هورمون اندورفین ترشح میشود و این خود باعث کاهش سطح هورمونهای استرس زا میشود.
2- به اینکه خواب کافی و صحیح داشته باشید، توجه کنید.
استرس خود منجر به اختلال در خواب میشود و متأسفانه همین خواب مختل خود دوباره باعث مضطربتر کردن فرد میشود. در نتیجه شما برای رفع اختلال در خواب خود باید چارهای بیاندیشید. زودتر به تخت خواب خود بروید. قبل از خواب، از تماشا کردن تلویزیون و کار کردن با گوشی موبایل خود اکیداً خودداری نمایید. زمانی را برای آرام شدن خود قبل از آماده شدن برای خواب اختصاص دهید. شما باید در روز هفت تا هشت ساعت خواب کامل و صحیح داشته باشید.
3- زمانهای بیشتری را برای گذراندن با دوستان و خانواده خود اختصاص دهید.
تمام انسانها در مواقعی که از تنش و نگرانی های مختلف رنج می برند، به کسانی احتیاج دارند که آنها را حمایت کرده و با برقراری رابطه ی دوستی آنها را رها سازند. خانواده و دوستان بهترین کسانی هستند که این حمایت را در لحظات استرس زا فراهم می کنند. حتماً کسانی هستند که برای شما آرامش بخش باشند، در لحظات اضطراب حتما با این افراد رابطه برقرار کنید.
4- تا می توانید بخندید. خندیدن رایگان اما معجزه آور است.
خنده دشمن استرس است. در جنگ بین این دو، این شما هستید که با انتخاب خنده می توانید پیروز این نبرد را انتخاب کنید. با خندیدن، سیستم ایمنی بدن شما نیز تقویت میشود که این خود می تواند باعث آرامتر شدن شما میشود.
5- اهمیت گوش دادن به موسیقی را نادیده نگیرید.
موسیقیهای آرام و ملایم می تواند میزان اضطراب و نا آرام بودن شما را کاهش دهد. حتی برای آرامتر کردن ضربان قلب و پایین آوردن فشار خون نیز موسیقی آرامش بخش مؤثر است.
6- نفس عمیق بکشید.
در هنگام استرس، تنفسهای شما سریع شده و این خود باعث تنگی نفس شما میشود. همواره تمرین تنفس عمیق را انجام دهید تا در این لحظات خود را از تنگی نفس نجات دهید.
7- به تغذیه صحیح خود بیشتر از هر چیزی اهمیت دهید.
رابطه تغذیه با استرس یک رابطه ی مستقیم می باشد. همواره سعی کنید از غذاهای مقوی به خصوص سبزیجات و میوهها استفاده کنید تا نشانه های اضطراب در خود را کاهش دهید.
در این مقاله با راهکارهای کاهش استرس و فشار خون ، آثار مخرب آن و هفت روش مؤثری که برای کاهش آن می توان به کار برد آشنا شدید. دیدید که چگونه اضطرابهای منفی می تواند فشار خون را بالا ببرد و زیان هایی از جمله مرگ را به دنبال داشته باشد. هرچه بیشتر از زیان های استرس و اضطراب منفی بر جسم و روح خود آشنا باشید، بیشتر تلاش می کنید تا آن را از بین ببرید. این دقیقاً همان چیزی است که هدف ما از این مقاله بوده است. به امید رهایی شما از هرگونه نگرانی و تنشهای منفی و زیان بار.
‘خیلی خوب بود ممنون
سلامت باشید