بدون شک موضوع بارداری در دوره کرونا یکی از مهمترین موضوعاتی است که این روزها ذهن بانوان باردار را درگیر کرده است.
یکی از مشکلات ما با ویروس کرونا، جدید بودنش است. یعنی چیزهای بسیاری وجود دارند که ما نمیدانیم. ولی از روزهای پایانی سال ۲۰۱۹ که شیوع بیماری آغاز شد تا به امروز تحقیقات گسترده و سفت و سختی توسط افراد متخصص روی تاثیر این ویروس بر بارداری انجام شده است.
به طور کلی خانمهای باردار بیشتر از خانمهای غیرباردار مستعد ابتلا به کرونا ویروس هستند؛ چرا که بارداری باعث ضعیف شدن پاسخ سیستم ایمنی به بیماریها میشود. به گفته سازمان CDC، تغییرات سیستم ایمنی و فیزیولوژی بدن خانمها در دوران بارداری باعث افزایش خطر ابتلا به بیماریهای تنفسی ویروسی از جمله کووید ۱۹ میشوند.
در حال حاضر هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد زنان باردار نسبت به جمعیت عمومی، بیشتر در معرض ابتلا به نوع شدید بیماری قرار دارند. اگرچه به دلیل تغییرات جسمی و سیستم ایمنی در زنان باردار، می دانیم که آنها می توانند به دلیل برخی عفونت های تنفسی، به سختی بیمارشوند. بنابراین بسیار مهم است که زنان باردار از اقدامات احتیاطی برای محافظت از خود در برابر کووید ۱۹ استفاده کنند و علائم احتمالی (از جمله تب، سرفه یا مشکل در تنفس) را به ارائه دهنده خدمات درمانی گزارش دهند.
امکان انتقال کرونا از مادر به جنین وجود دارد اما بحث انتقال از شیر مادر هنوز قطعی نیست و تحقیقات در این زمینه کامل نشده است. مادران باردار باید برای جلوگیری از ابتلا به کرونا، مراقبت ها و دستورالعمل های بهداشتی اعلام شده را مانند افراد عادی رعایت کنند. توصیه به مادران باردار این است که در خانه بمانند و کمتر به مطب یا مراکز درمانی مراجعه کنند.
برای رفع مشکل حضور مادران باردار در دوره کرونا در مراکز درمانی آنها می توانند از طریق وب سایت های مشاوره پزشکی به صورت آنلاین استفاده کنند برای مثال وب سایت doctop.com می تواند این خدمات را به آنها ارائه دهد. یا اینکه می توانند نرم افزارهایی را روی گوشی موبایل نصب کنند که نوعی شبکه اجتماعی هستند و از تجربیات زنان باردار دیگر استفاده کنند. برای مثال “لک لک” یک اپ هست که در این زمینه می تواند به زنان باردار در دوره کرونا کمک کند تا از تجربیات زنانی که از وضعیت یکسان و مشابه برخوردارند استفاده کنند.
در اینجا سوالات متداولی مطرح می شود که پاسخ به آنها بیشتر مسئله بارداری در دوره کرونا را روشن می کند:
بارداری در دوره کرونا کدام دسته از زنان را تهدید می کند؟
- کسانی که در سه ماه آخر بارداری هستند (سه ماهه سوم)
- کسانی که بیماری قلبی یا ریه یا سیستم ایمنی ضعیف دارند
- کسانی که چاق هستند (بسیار اضافه وزن دارند)
- کسانی که سیگار می کشند
آیا بارداری در دوره کرونا زنان باردار را تهدید می کند؟
زنان بارداری که به بیماریهای زمینهای مانند مشکلات مزمن تنفسی، بیماریهای کبد و کلیه، آسم، بیماریهای قلبی، فشار خون، دیابت و سرطان مبتلا هستند در صورت ابتلا به ویروس کرونا ، شرایط بسیار وخیمی خواهند داشت.
اگر در دوره کرونا زنان باردار به این ویروس مبتلا شدند احتمال سقط جنین، مشکلات تنفسی و ریوی، زایمان زودرس و نیز برهم خوردن ماههای حاملگی (طولانیتر شدن یا کوتاهتر شدن دوره حاملگی) برای آنها وجود دارد. حتما باید زنان باردار مبتلا به ویروس کرونا تحت نظر پزشک قرار گیرند. در دوره کرونا زنان باردار در گروه افراد پر خطر دسته بندی میشوند.
خطرات برای زنان بارداری که در دوره کرونا به این ویروس مبتلا شده اند
مدیریت زایمان براساس مواردی، چون شرایط عمومی زن، وضعیت جنین و دوره حاملگی تعیین میشود. غالباً زنانی که علائم ملایمی در ابتلا به ویروس کرونا دارند، بهبودی خود را باز مییابند و میتوانند دوره حاملگی را ادامه دهند. با این حال، زنانی که تا هفته دوازدهم حاملگی علائم شدید ابتلا به کرونا را دارند، ممکن است دچار سقط جنین شوند.
توصیه سازمان جهانی بهداشت به مادرانی که کرونا گرفته اند
حقیقت این است که نوزاد و مادر بدون یکدیگر نمیتوانند به زندگی خود ادامه دهند. این مسئله به شرایط مادر و نوزاد و نیز شدت بیماری بستگی دارد. اگر شرایط بیماران وخیم باشد باید مادر و نوزاد را از همدیگر جدا کرده و تحت درمان قرار داد. با این حال، شیر مادر اصلیترین غذا برای نوزاد است و هیچ جایگزینی سالم و مناسبی برای آن وجود ندارد.
توصیهها و دستور العملها برای بارداری در دوره کرونا
اگر زنان باردار هر گونه علائم ابتلا به ویروس کرونا را نشان دهند باید سریعاً تحت درمان قرار گیرند. علائم رایج ابتلا به ویروس کرونا شامل تب، سرگیجه و بی حالی، سرفه خشک، تنگی نفس و تنفس سخت، درد عضلات و بدن، سردرد ، گلو درد و از دست دادن حس بویایی و چشایی میشود. زنان باردار در دوره کرونا باید به صورت مداوم تحت نظر دکتر باشند.
بهتر است این زنان به صورت مستمر دستهای خود را با آب و صابون بشویند همچنین آنها باید از مکانهای شلوغ مانند اماکن شلوغ، سیستم حمل و نقل عمومی و ارتباطات اجتماعی دور باشند.
زنان باردار در دوره کرونا همچنین باید به طور پیوسته از ماسک استفاده کرده و فاصله اجتماعی با سایر افراد را رعایت کنند. خانواده و کسانی که با این زنان در ارتباط هستند باید بهداشت را به طور کامل رعایت کنند، زیرا این افراد مستعد انتقال بیماری به زنان باردار هستند.
به طور پیوسته با پزشک متخصص در ارتباط بودن از الزامات زنان باردار در دوره کرونا است و باید توصیههای آنها در ایام شیوع ویروس کرونا به طور کامل رعایت شود.
در بارداری در دوره کرونا و حین زایمان چه مراقبتهایی باید انجام شود؟
تمام زنان باردار ، از جمله آنهایی که مشکوک به ابتلای به عفونت کووید-19 هستند یا بیماری آنها تایید شده است، قبل، حین و بعد از زایمان باید مراقبتهای با کیفیت بالا را دارند. اینها شامل مراقبت های حین بارداری، بعد از زایمان، حین زایمان، پس از بارداری و بهداشت روان میشوند. یک تجربه زایمان ایمن و مثبت شامل موارد زیر است:
- با زن باردار با احترام وتکریم رفتار شود.
- در هنگام زایمان یک فرد (منتخب) همراه زن باردار باشد.
- کادر زایمان (با زن باردار) ارتباط صادقانه داشته باشند.
- راهکارهای مناسب برای تسکین درد بهکار گرفته شود.
- اگر مقدور باشد (برای زن باردار) امکان تحرک در اتاق زایمان (لیبر) فراهم باشد و موقعیت زایمان توسط زن باردار انتخاب شود.
در صورت مشکوک بودن یا تأیید ابتلا به کووید-19، کارکنان بهداشتی باید از اقدامات احتیاطی مناسب به منظور کاهش خطر ابتلا به عفونت برای خود و دیگران پیروی کنند ، از جمله این موارد رعایت بهداشت دستها و استفاده مناسب از لباس های محافظتی مانند دستکش ، روپوش (محافظتی) بیمارستانی و ماسک پزشکی هستند.
آیا در دوره کرونا زنان باردار مبتلا به کووید-19 یا مشکوک به این بیماری، نیاز به سزارین دارند؟
خیر. توصیه سازمان جهانی بهداشت این است که سزارین فقط در صورت توجیه پزشکی انجام شود. برای نحوه زایمان هرزن باردار باید بطور مستقل تصمیم گرفته شود، بر اساس ترجیح زن باردار و همچنین در نظر گرفتن دلالتهای زایمانی صورت میگیرد.
آیا در دروه کرونا مادر مبتلا به کووید-19 می تواند به نوزاد خود شیر بدهد؟
بله. مادر مبتلا به کووید-19 می تواند به نوزاد خود شیر بدهد. برای این کار باید:
- بهداشت تنفسی را هنگام شیر دادن رعایت کنند و در صورت دسترسی ماسک بپوشند؛
- دستها را قبل و پس از لمس کردن کودک بشویند؛
- بطور مرتب سطوحی را که با آنها در تماس هستند، تمیز و ضدعفونی کنند
آیا در دوره کرونا مادر مبتلا به کووید-19، می تواند کودک خود را در آغوش بگیرد؟
بله. تماس نزدیک، زود هنگام و شیردهی انحصاری به کودک به رشد او کمک می کند. مادر باید از حمایتهای لازم برخوردار باشد تا بتواند
- بطور ایمن و با رعایت بهداشت تنفسی به کودک خود شیر دهد؛
- تماس پوست به پوست با نوزاد خود داشته باشد، و
- با کودک یک اتاق مشترک داشته باشد و باید قبل و بعد از لمس کردن کودک ، دست های خود را بشوید و تمام سطوح را تمیز کند.
نتیجه گیری
نکته مهم در این مقاله این است که بانوان در بارداری در دوره کرونا به دلیل کاهش ضعف در سیستم ایمنی نسبت به دیگر افراد جامعه برای ابتلا به ویروس کرونا مستعدتر هستند. همین موضوع اهمیت مراقبت این افراد در مقابل این ویروس را چند برابر میکند. در این مقاله بیشتر سعی شد تا به سوالات متداولی که مادران باردار در این دوران به این موارد برخورد می کنند پاسخ داده شود. در کل نگرانی حادی برای مادران باردار وجود ندارد و فقط بحثی که هست مراقبت های ویژه ای است که اینگونه افراد در این دوره خاص باید نسبت به خود و نوزادشان داشته باشند.