چند ماه پیش، گزارش هایی از چین، مبنی بر ظهور ویروس کرونا یا همان COVID-19 منتشر شد. سازمان بهداشت جهانی در آن زمان اعلام کرد هنوز در حال ارزیابی میزان خطر ویروس جدید است. از آن زمان تا به امروز وضعیت به طرز وخیمی تغییر یافته است. افراد زیادی جان خود را از دست دادند. منتهی، با شروع قرنطینه تعداد بیماران کاهش یافت، امّا قرنطینه ی ناشی از کووید 19 (ویروس کرونا) سبک زندگی در دوران کرونا را به طرز عجیبی تغییر داده است.
تغییرات سبک زندگی در دوران کرونا
ویروس کرونا خانواده بزرگی از ویروسها هستند که هم بر انسانها و هم حیوانات، تاثیر می گذارند. کووید 19 که در دسامبر سال 2019 میلادی در شهر ووهان کشور چین شیوع پیدا کرد، علائمی از جمله تب، سرفههای خشک و خستگی را به همراه دارد. این بیماری حتی از انسانها به حیوانات نیز قابل انتقال است. امّا با رعایت پروتکلهای بهداشتی می تواند راه گسترش ویروس کرونا را سد کرد. با این وجود نمی توان با تغییر سبک زندگی در دوران کرونا به آن صورت مقابله کرد.
با شیوع این بیماری، بیش از 7.8 میلیون نفر در سراسر جهان به این ویروس آلوده شده اند. برای جلوگیری از گسترش بیماری قرنطینه و ایجاد فاصله اجتماعی تبدیل به امری حیاتی گشته است.
مراقبتهای اولیه برای مقابله با ویروس کرونا (کووید 19) که توسط سازمان جهانی بهداشت منتشر شده است:
- مرتب دستهای خود را شسته و ضد عفونی کنید.
- فاصله حدود یک متر را در اجتماعات حفظ کنید.
- به چشم ها، دهان و بینی خود پس از تماس به سطح آلود، دست نزنید.
- از ماسک و دستکش استفاده کنید.
- اگر احساس می کنید بیمار هستید امّا علائم خفیفی دارید تا زمان بهبودی در خانه بمانید.
بسیاری از افراد همچنان منتظر هستند تا وضعیت فروکش کند و مبارزان خط مقدم نیز هر روز با شرایط دردناکی دست و پنجه نرم می کنند. رعایت اقدامات مراقبتی کمک می کند تا وضعیت از حالت وخیم خود خارج شود و این نه تنها وظیفه ی ملی بلکه، وظیفه ی انسانی ماست که با رعایت آنها به همنوع خود کمک کنیم. چرا که این شرایط و تغییر یافتن سبک زندگی در دوران کرونا نه تنها بر مشاغل و کسب و کار، بلکه بر وضعیت روحی و روانی افراد نیز تاثیر خواهد گذاشت.
دوری از اجتماع در دوران کرونا
ما انسانها افرادی اجتماعی هستیم. با دور ماندن از اجتماع احساس افسردگی و ناکارآمدی خواهیم کرد. در ابتدا افرادی نحوههای مختلفی برای سلام و احوال پرسی را معرفی کردند. یعنی به جای دست دادن و روبوسی یا با آرنج خود با هم میزدند، یا از روش پا استفاده می کردند.
امّا همین ایدههای جالب هم غیر ممکن به نظر می رسد. رعایت حد فاصل یک متر ضروری شده است. گفته شده که خانههای خود را ترک نکنیم، مگر برای خرید کالاهای اساسی و یا دریافت مراقبتهای پزشکی. این دوریها و برقرار نکردن روابط اجتماعی بر روحیه و شیوه زندگی ما تاثیر داشته اشت. آیا شما می توانید با این تغییر کنار بیاید و با این سبک زندگی در دوران کرونا هماهنگ شوید؟
کافه ها، رستورانها و حتی پارکها در این مدت بسته شده بودند. یکی از معدود مکان های که جمعیت در آن دیده میشد، فروشگاههای مواد غذایی بودند.
مساجد، مراسمهای مذهبی از جمله مراسمهای رمضان و عید فطر همگی به دلیل شیوع این بیماری به شیوه دیگری برگزار شدند. صله رحم که ما ایرانیها به آن توجه خاصی نشان می دهیم، در این دوران صورت نگرفت. چرا که سلامتی بزرگترهای خانواده برایمان مهمتر از هر چیز دیگر بود. بسیاری از افراد، به خاطر آنکه احیاناً بیماری را به والدین خود منتقل نکنند، چندین هفته است که آنها را ندیده اند.
رعایت این موارد جنبهای انسانی پیدا کرده است. توجه به همنوع علاوه بر عمل به اقدامات بهداشتی به صورت ارسال بستههای معیشتی و کمکهای مختلف نیز صورت گرفته است.
ویروس کرونا باعث شده تا ما قدر همدیگر را بیشتر بدانیم. نه فقط خودمان، بلکه قدر طبیعت را نیز بیشتر بدانیم. شاید یکی از جنبههای مثبت دوران قرنطینه، پاک شدن هوای برخی از شهرها باشد. افراد کمتری برای رفتن به ادارهها و مدارس با ماشین شخصی خود از خانه خارج شدند. فعالیتهای که باعث میشد تا آسمان آبی ما سیاه و آلوده شود، کاهش یافت.
افزایش وسواس برای ویروس کرونا
علاوه بر بالاتر رفتن قیمت محصولات بهداشتی و دستگاه های ضدعفونی کننده ، وسواس افراد نیز بالا رفته است. سازمان بهداشت تاکید کرده است که حداقل 20 ثانیه دستهای خود را بشویید.
البته، در ادامه نیز توضیح داده شده است که به این طریق بخش پروتیئی ویروس کرونا شکسته شده و از بین می رود. ولی بسیاری افراد حتی هنگامی که در خانه هستند و با وسیلهای آلود تماس برقرار نکرده اند، باز هم مدام دستهای خود را می شویند. این یعنی افزایش وسواس. وسواس اختلال اضطرابی مزمن است.
آیا شما نیز در این مدت اخیر دچار وسواس شده اید؟
برای خرید محلول ضدعفونی کننده کلیک کنید.
رکود اقتصادی و بازار در دوران کرونا
صندوق بین المللی پول گفته است، جهان باید آماده بدترین رکود اقتصادی باشد.
کریستالینا جورجیوا، مدیر عامل صندوق بین المللی پول در بیانیهای گفت « امروز ما با بحرانی روبه رو هستیم که مشابه هیچ چیز دیگر نیست. کووید 19 نظم اجتماعی و اقتصادی ما را به سرعت مختل کرده است.»
تعداد بیکاران در این مدت افزایش پیدا کرده است. هر چند که با وجود حمایت دولتها برخی مشاغل هنوز سر پا هستند؛ امّا دوباره از سر گرفتن کارها و بازار ممکن است زمان بر باشد. بسیاری از نوع دوستان در مدت شیوع ویروس کرونا و قرنطینه، در پرداخت حقوق کارمندان خود کوتاهی نکرده اند. مالکان برخی خانهها نیز از اجاره خود گذشته اند. پس، تا زمانی که انسانیت و نوع دوستی وجود داشته باشد، می توانیم دوباره فعالیت خود را از سر بگیریم.
کار در فضای مجازی، ایجاد کارآموزیهای آنلاین از روشهای برای دور زدن این وضعیت بود.
سینماها و تئاترها نیز در این دوران تاثیرات بدی را تجربه کردند. هر چند امیدوارند پس از پایان قرنطینه جمعیت مشتاق به سمت سالنها سرازیر شوند. البته در این مدت نیز پخش آنلاین فیلم، کنسرت و جشنواره نیز باعث سرگرمی مردم شده است.
زندگی در فضای مجازی
زمانی بود که خوشحال بودیم از آنکه بچه هایمان زمان کمتری را مقابل تلویزیون و کامیپوتر سپری می کنند. امّا حالا زندگی ما نیز به این وسایل به شدت وابسته شده است.
در طول این مدت بسیاری از مشاغل، به صورت آنلاین کار خود را ادامه دادند. آموزش به صورت الکترونیکی و مجازی ادامه یافت. امّا در طول زمان، آیا این زندگی ایده آل است؟ تمام مدت از تاثیرات منفی این وسایل شنیدهایم. حال وجود آنها ضروری شده است. سبک زندگی در دوران کرونا از آن ایده آلهای قدیمی فاصله گرفته است.
از اپلیکیشنهای مختلف برای تماس کاری گرفته تا گروههای دوستانه شبکههای اجتماعی، پلتفرمهای دیجیتال تنها راه برقراری تماس ما با دیگران، انجام کارها و دریافت آموزش و سرگرمی شده است.
دیگر زمان کار و خانه و استراحت مرز مشخصی ندارند. باید با دقت فکر کنیم از کدام پلتفرم می خواهیم استفاده کنیم.
مدرسه نیز زمان و ترتیب مشخص خود را داشت. کلاسهای درس، زنگ تفریح و استراحت و زنگهای ورزشی همگی با نظم خود برقرار بود. حال طبق اعلام آژانس سازمان ملل متحد یونسکو، بیش از 90% از کودکان در مدرسه نیستند.
تدریس به صورت آنلاین و درسهای دیجیتالی و تلویزیونی در سطح وسیعی صورت گرفته است. امّا یادمان باشد، بسیاری از کودکان در شرایطی نیستند که به وسایل دیجیتال و رسانهها دسترسی داشته باشند. در انگلستان وزارت آموزش و پرورش کشور به خانههایی که از نظر مالی مشکلاتی دارند و نوجوانان از داشتن لپ تاپ محروم هستند، کمک هزینه داده است. این راه حلهای موقتی شاید نیاز به استراتژی طولانی مدت داشته باشند، تا نسل آینده آموزش کافی را ببیند.
چگونه با تاثیرات روحیه دوران کرونا مقابله کنیم؟
روانپزشکان و متخصصان اعلام کرده اند که کووید 19 و وضعیت بحرانی ایجاد شده، بر سلامت روحی روانی انسانها اکنون و در آینده تاثیر خواهد گذاشت. در اینجا نیز تلفنهای هوشمند و کامپیوترها به عنوان راه حلی برای کنترل و دنبال کردن وضعیف روحی افراد مطرح شده است.
میتوان انجام فعالیتهای خانگی مثبت با اضطراب و افسردگی پاندمی به وجود آمده، مقابله کرد. از جمله: کتاب خواندن، تمرینهای ورزشی، تمرینهای آرامش بخش و تنقسی مانند یوگا، دیدارهای آنلاین و بازیهای دورهمی به صورت مجازی و… می توانند راه حلهای برای مقابله با بیماریهای روحی این دوران باشند.
برای مشاهده انواع دستگاه تصفیه هوا کلیک کنید.
در انتها…
درست است که شیوع ویروس کرونا بر سبک زندگی، اقتصاد و تحصیل ما تاثیر گذاشته است، امّا درس با هم بودن و حس همدردی را نیز در ما افزایش داده است. بسیاری از مشاغل در این دوران تعطیل شدند. گرایش به استفاده از فناوریهای دیجیتال افزایش پیدا کرده است. و حال نمی توانیم با قاطعیت تبلت یا گوشی همراه را از کودکان خود بگیریم، چرا که تمامی راههای ارتباطی آموزش و سرگرمی به وسیله این وسایل انجام میگیرد. حتی خود ما نیز به فناوری وابسته شده ایم و برای رفع دلتنگی و دیدار دوستان و آشنایان از آنها استفاده می کنیم.
کسب و کار ما به قدرت و توان اینترنت و کامپیوتر ما وابسته شده است. و در حالیکه تلاش می کنیم تا به سبک زندگی در دوران کرونا عادت کنیم، دکتران، پرستاران، کشاورزان و هزارن مبارز دیگر در این راه شبانه روز در تلاش هستند تا با این ویروس مقابله کنند و خوراک و مواد لازم ما را تامین کنند.
گروه بزرگی از ویروسها هستند که میتوانند حیوانات و انسانها را آلوده کنند
ویروس کرونا (COVID-19) یک بیماری عفونی است که باعث بروز ناراحتیهای تنفسی می شود و برای انسان مخصوصا افراد مسن و یا افرادی که دارای مشکلات اساسی پزشکی مانند بیماری های قلبی عروقی ، دیابت ، بیماری های مزمن تنفسی و سرطان بسیار خطرناک می باشد.